Rajat uusiksi
Muutama kuukausi on tehnyt ihmeitä BVisionPPC:n ja PPC-turbon ohjelmistojen suhteen. On tullut Warp 3D 2 ja ensimmäiset sitä jotenkin hyödyntämään pyrkivät demot ja pelin poikasetkin. Stormmesa ei sekään jätä Permedia-piiriä kylmäksi, vaan hyödyntää kivasti piirin ominaisuuksia kolmion piirrossa. Ei sillä, että kortti ehtisi paljon huilailemaan normaalikäytössäkään, mutta 3D:n tuoksinassa näistä grafiikan ihmeistä yleensä revitään eniten tehoja irti.
Warp-myrsky
BVisionin ilmestyttyä ei Warp 3D tukenut ollenkaan Permedia 2:n kivoja ominaisuuksia grafiikan piirrossa, vaan oli tyytyminen vain piirin muuten hieman rivakampaan ulosantiin AGAn jäljiltä. Ei ilman ongelmia selvitty Warp3D:n uudestakaan tulemisesta version kaksi myötä. Ensimmäiset testit menivät harakoille koneen heittäytyessä selälleen aina, kun jotain hardware-kiihdytystä yritettiin ajaa.
Onneksi monella muullakin oli vastaavia ongelmia, eikä Warp 3D:n tekijä Sam Jordan voinut paljon ripeämmin ihmisten ongelmia hoitaa. 3DWorldin postituslista pursuaa ongelmista kärsivien kirjoituksia ja ratkaisuja niihin. Noiden ratkaisujen joukosta omanikin kaivoin ja päivittelin CGX-kirjastoja sun muuta oheiskamaa sekä tietenkin Warp 3D:n omia hardware-ajureita. Päivitysten avulla aukesi vihdoin taivas ja homma lähti niin sanotusti rullaamaan. Ainoa harmi oli vielä epämääräisesti käyttäytynyt ruudunkäsittely, jonka vuoksi vain ruudun yläreunaan piirtyi kuvaa ja alareuna välkkyi ikävästi Stormmesan demoja testaillessa. Lopullisen niitin löi MagicASL-valitsinpäivitys, jonka joku oli todennut antavan vääriä tietoja näyttötiloista.
MagicASL:n poistettuani pääsin vihdoin nauttimaan häiriöttömästä kuvasta. Kiitettävä osa demoista ja ennen kaikkea näyttävä Warp 3D Engine -demo pelitti makoisasti - vai miltä tuntuu 1024x768x15bit kolmiulotteinen näkymä noin 20 fps siististi filteroituna. Se näyttää kivalta, eikä 640x480 samoilla optioilla näytä pahalta sekään. Vielä kun tuolla tarkkuudella homma pyörii koko ajan yli 35 fps, alkaa hieman hymyilyttää. Mikä hienointa, tuo Engine-demo on tehty tyystin ilman PPC:n apua, siis tässä tapauksessa 040/25 MHz:n voimalla. Prossutehoa moinen ilmestys kuluttaa noin 70%, joten se kertoo jotain Permedia 2 -piirin kyvyistä hoitaa piirtoduunit omissa oloissaan samalla kun 040 keskittyy johonkin laskennan tapaiseen.
Lisää pökköä pesään lyö kivasti myös Skyfly-demo, jossa pääsee lentelemään paperiliidokkien seassa hulppeassa vuoristomaisemassa. Tämä demo käyttää jo hyödyksi PPC:n voimaa, mikä näkyy lähinnä piirtoetäisyyksissä. Eihän tuota tyhjänpäiväistä liitelyä pitkään jaksa, mutta vastaavalla tavalla toteutettu lentosimulaattori voisi kiinnostaa pidempäänkin. Stormmesan avustuksella luodut OpenGL-demot keskittyvät hieman vakavampiin aiheisiin ja tuovat esiin ammattimaisemman näkökulman. Stormin demot piirtävät erilaisin varjostuksin ja peilauksin varustettuja kuvioita ja todellisia kappaleita reaaliaikaisesti sekä esittelevät paljon muita efektejä. Permediaa ei kaikissa demoissa käytetä hyödyksi, mutta sitä ei välttämättä huomaa, koska monet näistä demoista ovat melko yksinkertaisia kuvioita. Toki PPC:n voima noissa näkyy, koska demoista on olemassa erikseen 68k- ja PPC-versiot.
Pelit ja vehkeet
Varsinaisesti pelipuolella ei vielä ole yhtään valmista peliä, joka tukisi suoraan nyt tarjolla olevia parhaita, siis Permedia 2:n ja PPC:n ominaisuuksia yhdessä. Demot lupaavat hyvää, eikä ominaisuuksista ole puutetta, pitää vain löytyä jokunen rohkea kooderi urakoimaan ensimmäisiä kunnollisia pelattavia pelejäkin. Ja mitä nuo pelit olisivat? No, Napalm on hyvä esimerkki näyttökortteja hyödyntävästä strategiasta, jonka demoversio pisti jo hieman sormenpäät syyhyämään, tosin aikarajoitus hieman vähentää demon vetovoimaa.
Toisaalta Napalm ei hyödynnä Permedian 3D-ominaisuuksia tai PPC:tä vielä lainkaan, vaan näyttää lähinnä mihin näyttökortilla terästetty Amiga pystyy. Huikeita maisemia, monipuolisia yksiköitä, mahtavia räjähdyksiä ja parhaimmillaan kaksistaan tai useamman hengen voimin. Jos 3D-ominaisuuksia halutaan hyödyntää, tulevat heti mieleen autot, ne vetävät. Kyllä koneessa rahkeet riittävät, jos vain tekijöitä vielä löytyy? Kovasti on kyllä keskustelua mitä erilaisimmista peleistä postituslistoilla näkynyt, joten ehkä vielä jonain päivänä valon näkee uusi Maanteiden Siat -peli?
Vielä ei siis pääse upeita maisemia ja huikeaa pelattavuutta esittävien 3D-pelien kimppuun, vaan on tyytyminen toistaiseksi odottamaan uusia tuulia. Omakohtaisesti tällä ei ole niin suurta merkitystä, mutta olisihan se toisaalta kiva näyttää viimein, että Amigakin vielä kykenee uutuuspelejä pyörittämään.
Kirjoittajan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta vek@sci.fi.
Lisätietoa BVisionPPC:stä löydät Saku #27:n Poweria!-artikkelista.